Erasmus+

Nasza erasmusowa młodzież już dawno wróciła do domu. Drugi tydzień praktyk w ramach projektu „Nabywanie praktycznych umiejętności zawodowych poprzez zagraniczną mobilność”, nr 2020-1-PL01-KA102-078708, minął szybko. W tym czasie uczniowie z 3 kierunków zawodowych mieli okazję przyswoić nową wiedzę i umiejętności zawodowe oraz poznać historię i tradycję Grecji.Technicy weterynarii mieli zajęcia praktyczne w klinice weterynarii, w której zajmowali się pielęgnacją oraz leczeniem podstawowych schorzeń u zwierząt domowych, oceniali stan zdrowia zwierząt hodowlanych, wykonywali czynności pomocnicze w ramach kontroli i nadzoru warunków weterynaryjnych utrzymania zwierząt, wykonywali czynności pomocnicze prowadzone w ramach kontroli zdrowia zwierząt i ochrony ich zdrowia. Byli odpowiedzialni za: dobieranie i przygotowywanie instrumentarium oraz materiałów do wykonania zabiegów lekarsko-weterynaryjnych, asystowanie przy prostych zabiegach polegających na pomocy medycznej choremu zwierzęciu.

Technicy architektury krajobrazu byli odpowiedzialni za produkcję roślin ozdobnych i prace związane z ich pielęgnacją – podlewanie, przesadzanie, nawożenie, przesadzanie roślin doniczkowych, prace miernicze w terenie, przygotowywanie projektu zagospodarowania terenów zielonych, urządzanie i pielęgnację obiektów architektury krajobrazu, w tym trawników, krzewów, żywopłotów itp. – nawadnianie, koszenie, odchwaszczanie, zagospodarowywanie terenów mocno zaniedbanych, dobieranie sprzętu do specyfiki zleconych obowiązków.Technicy ogrodnictwa byli odpowiedzialni za produkcję roślin ozdobnych, sadowniczych i warzywnych i prace związane z ich pielęgnacją – podlewanie, przesadzanie, nawożenie, przesadzanie roślin doniczkowych, urządzanie i pielęgnacja terenów zielonych, ogrodów, w tym trawników, krzewów, żywopłotów itp. – nawadnianie, koszenie, odchwaszczanie, dobieranie sprzętu do specyfiki zleconych obowiązków, zabiegi pielęgnacyjne – przycinanie, przesadzanie, podlewanie, nawożenie.Ponadto cała grupa wybrała się na wycieczkę w ramach programu kulturowego do miasta Saloniki, gdzie z przewodnikiem poznali historię i tradycję drugiej co do wielkości aglomeracji Grecji. Co więcej mieli okazję podziwiać lokalne produkty i wyroby na greckim targu, zarówno te warzywne jak i mięsne. Uczestniczyli także w ceremonii zakończenia stażu, gdzie wszyscy uczestnicy po rozmowach ewaluacyjnych z mentorami otrzymali certyfikaty ukończenia praktyk.Projekt jest realizowany w ramach Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

Przewiń do góry