Z ogrodu na talerz

foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
BASEN na Bełskiej. Otwarty w każdą sobotę w godzinach 7.00 - 15.00. ZAPRASZAMY

Technikum Ogrodnicze

w Zespole Szkół nr 39 w Warszawie

                           

Realizacji innowacji pedagogicznej pt:” Z ogrodu na talerz” realizowanej w Technikum Ogrodniczym w Zespole Szkół nr.39 w Warszawie.

W roku szkolnym 2016/2017 w II klasie zawodzie technik ogrodnik Technikum Ogrodniczego, we współpracy z Panem Grzegorzem Łapanowskim Fundacja „Szkoła na widelcu” oraz Food Lab Studio, była realizowana innowacja pedagogiczna „Z ogrodu na talerz”. Celem innowacji pedagogicznej ogrodniczo - kulinarnej było poszerzanie ogólnej wiedzy teoretycznej i praktycznej uczniów II klasy Technikum Ogrodniczego w zakresie uprawy warzyw , roślin ozdobnych, przyprawowych, leczniczych oraz umiejętności późniejszego ich wykorzystania w gastronomii. Sposób realizacji innowacji to wykłady, zajęcia warsztatowe, pogadanki, prezentacje związane z przygotowaniem potraw z warzyw, ziół, kwiatów jadalnych wyprodukowanych na terenie Technikum Ogrodniczego przy ul. Bełskiej 1/3. Uczniowie poznali między innymi. aktualne trendy w ogrodnictwie i nowoczesne techniki upraw na przykładzie gospodarstwa Państwa Majlret oraz Firmy Baziółka by Swedeponic. 

Pan Grzegorz Łapanowski z wielką pasją propagował zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia wśród dzieci i młodzieży. Zapoznawał uczniów z wiedzą na temat gotowania. Zwracał uwagę by produkty w kuchni były najwyższej jakości, świeże, sezonowe, od lokalnych producentów, że ważna jest znajomość tradycji i bioróżnorodności. Bardzo dużym zainteresowaniem nie tylko uczniów II klasy technikum cieszyły się zajęcia warsztatowe, na których uczniowie pod okiem kucharzy przygotowywali potrawy, poznawali rodzaje noży, uczyli się technik krojenia, dekoracji potraw. Odbyły się również zajęcia promujące rolnictwo ekologiczne, ogrody społecznościowe, miejskie i ich znaczenie edukacyjne, terapeutyczne dla mieszkańców miast. Na przykładzie wybranych firm i znanych marek uczniowie dowiedzieli się jak założyć własną firmę, i co zrobić aby biznes plan się powiódł i jakie są możliwości pracy w ogrodnictwie.

Zajęcia cieszyły się zainteresowaniem, mam nadzieję, że pan Grzegorz Łapanowski swoją pasją do ogrodnictwa i gastronomi zaraził uczniów naszej szkoły.

Nasi partnerzy

                                       

Copyright © 2018 Arkadiusz Kusak dla ZS39 Rights Reserved.