W ostatnim tygodniu października uczestniczyłam w szkoleniu „Kierunki rozwoju gospodarstw rolnych oraz ich opłacalność. Przetwórstwo i sprzedaż bezpośrednia produktów rolnych” organizowanym przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie.
Niekwestionowaną atrakcją tego szkolenia był wyjazd studyjny do Włoch do regionu Veneto, gdzie mieliśmy możliwość poznania systemu kształcenia zawodowego we Włoszech, zarówno na poziomie średnim /technikum w Castelfranco/ oraz wyższym /Uniwersytet w Padwie oraz Agencja Rolna „Veneto Agricoltura”/.
Motywem przewodnim szkolenia były zmiany zachodzące w kierunkach produkcji, które wpływają na jej opłacalność. Odwiedziliśmy gospodarstwa rolne, które wprowadzają systemy innowacyjne takie jak akwakultura i hydroponika. Systemy te gwarantują wysokiej jakości produkty wolne od środków chemicznych.
Mieliśmy także możliwość uczestniczenia w warsztatach przetwórstwa produktów, które rolnicy wytwarzali w swoich gospodarstwach rolnych. Wielokrotnie podkreślano jak ważna jest naturalna produkcja bez użycia konserwantów czy GMO. Skracanie łańcuchów dostaw oraz sprzedaż bezpośrednia przyczynia się do budowania relacji sprzedawca-nabywca.
Rozwiązania zrównoważonego rozwoju ekologicznego mogą stanowić inspirację dla polskich rolników.
B. Banaszek