Zajęcia w Katedrze Sadownictwa i Ekonomiki Ogrodnictwa SGGW

Uczniowie klasy 3 TO oraz 4 TO wraz z p. prof. Katarzyną Rokicką i p. prof. Agnieszką Ilczuk uczestniczyli w zajęciach praktycznych odbywających się w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Ogrodniczym w ramach programu Laboratoria Otwarte. W Katedrze Sadownictwa i Ekonomiki Ogrodnictwa odbyły się zajęcia z cyklu „Sekretne życie owoców”, prowadzone przez kierownika Katedry, Pana prof. dr hab. Kazimierza Tomalę, którego dzielnie wspierała p. mgr inż. Maria Małachowska. Podczas tych zajęć młodzież odkryła tajemnice, które kryją się w owocach po ich zbiorze. Uczniowie dowiedzieli się, jak oddychanie owoców wpływa na ich dojrzewanie oraz dlaczego etylen odgrywa kluczową rolę w przyspieszaniu tego procesu. Poznali różnicę między owocami klimakterycznymi a nieklimakterycznymi, a także jak nowoczesne metody przechowywania, takie jak ULO (Ultra Low Oxygen) czy DKA (Dynamic Controlled Atmosphere), pozwalają na dłuższe utrzymanie świeżości i jakości owoców. To była fascynująca podróż po świecie biologii i technologii, która poszerzyła wiedzę o tym, co dzieje się z owocami po ich zbiorze. Dopełnieniem zajęć były warsztaty w laboratorium, gdzie pod bacznym okiem p. mgr Marii Małachowskiej oznaczono poziom wydzielanego przez jabłka etylenu, zbadano jędrność miąższu, a także sprawdzono poziom kwasu jabłkowego.

Przewiń do góry