W dniu 29 października jako zwieńczenie cyklu “Zwierzo-czuła Bełska” odbyła się konferencja połączona z warsztatami kulinarnymi pt. “Chroń zwierzęta- jedz rośliny”.Aktywności tego dnia rozpoczęło spotkanie z panią Dominiką Sokołowska- pracownikiem organizacji Greenpeace, która opowiedziała zagrożeniach wynikających z przemysłowej hodowli zwierząt. Pani Dominika poruszyła, również ważny temat dobrostanu zwierząt utrzymywanych w takich hodowlach. Po wykładzie nasi uczniowie mogli zapoznać się kuchnią bezmięsną, dzięki warsztatom prowadzonym przez panią Nikę Czubak-Wrońską. Podczas warsztatów uczniowie wspólnie z prowadzącą mogli przygotować humus, pastę z fasoli oraz wegańską pizzę. Bardzo duże uznanie zdobyła również dyniowa kawa z mlekiem roślinnym i przyprawami korzennymi.W trakcie trwania warsztatów cześć młodzieży przysłuchiwała się wywiadowi on-line przeprowadzonemu przez naszą uczennicę Martynę z panem Adamem Kuncickim. Pan Adam, który, jest weganinem-kulturystą i miłośnikiem zwierząt , podczas wywiadu odpowiedział na nurtujące nas pytania m. im: jakie były początki jego drogi i skąd tak nietypowy pomysł, aby połączyć kulturystkę z dietą wegańską. Podsumowując cykl październikowych działań chcieliśmy zwrócić uwagę na ochronę zwierząt w naszym kraju. Zwierzęta dzikie i te domowe, zarówno gospodarskie jak i towarzyszące zasługują na szacunek, na to, żeby przeżyć swoje życie bez zbędnego cierpienia, na naszą pomoc i opiekę, ponieważ same nie są w stanie tego sobie zapewnić. Działania jakie podejmujemy w tym celu to nasze codzienne wybory: produktów które jemy, fundacji i schronisk, które będziemy wspierać, zwierząt dzikich dla których przygotujemy pożywienie lub wreszcie zwierząt, którym damy dom i naszą codzienną miłość. Mamy nadzieje, że ten miesiąc uwrażliwił nas na potrzeby naszych “mniejszych braci” i zachęcił, aby ta pomoc była kontynuowana była każdego dnia przez cały rok i kolejne lata.